zondag 26 oktober 2014

Appel-speculaastaart

Het is weer tijd voor speculaas, niet zomaar speculaas, maar ik dacht aan een lekkere appel-speculaastaart! Het is een ontzettende lekkere combinatie, dus gewoon een keer uitproberen!

Benodigdheden
- Springvorm ø 24 cm
- Bakpapier

Ingrediënten
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 150 gr bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 150 gr koude boter in blokjes
- Snuf zout
- 2 eetlepels koud water
- 4 stevige appels
- 300 gr amandelspijs
- Half losgeklopt ei
- 1 zakje amandelschaafsel
- 4 eetlepels abrikozenjam

Bereidingswijze
We beginnen, voor het maken van de appel-speculaastaart met het deeg, aangezien dat een half uur in de koelkast moet staan. Doe het zelfrijzende bakmeel, de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom en roer dit door elkaar. Voeg daarna de klontjes koude boter en 2 eetlepels koud water toe en kneed dit tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in plasticfolie en leg het een half uur in de koelkast.

Verwarm vervolgens de oven voor op 175 ˚C , vet de springvorm van 24 cm ø in en beleg de bodem en randen met bakpapier. Schil daarna de appels, snijd ze in vieren en snijd vervolgens in elk vierde deel kleine repen. Het is niet de bedoeling dat je de appels doorsnijd, maar je moet er sneetjes in maken. Zie hieronder:


Als het deeg een half uur in de koelkast heeft gelegen, verdeel je het in de springvorm en druk je het uit, ook tegen de rand. Haal de spijs uit het pakje, roer er een half losgeklopt ei door en bedek daarna de bodem van speculaas ermee. Doordat je een losgeklopt ei door de spijs roert, wordt de spijs wat zachter en is het makkelijker om te verdelen over de bodem. Leg vervolgens de appels op de bodem van spijs, zodat de hele taart bedekt is met appels zoals hieronder:


Bak de taart in 50 minuten in de voorverwarmde oven gaar.

Haal de taart uit de oven. Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en strijk de jam uit over de taart. Als laatste bestrooi je de appel-speculaastaart met amandelschaafsel en de taart is klaar om te serveren!

Eetsmakelijk!

Klik voor alternatieve recepten voor deze taart op appel-speculaastaart !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bijdragers