woensdag 3 december 2014

Gevuld speculaas

De donkere winteravonden zijn weer aangebroken. Niets is er op dat moment lekkerder dan gezellig bij de warme kachel te zitten met een kop koffie, thee, warme chocolademelk of noem maar op en een heerlijk stuk eigen gemaakt gevuld speculaas. Om je vingers bij op te eten!

Benodigdheden
- Cakeblik
- Bakpapier
- Handmixer

Ingrediƫnten
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 150 gr bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 150 gr boter
- Snuf zout
- 2 eetlepels koud water
- 300 gr amandelspijs
- Half losgeklopt ei
- Amandelschaafsel

Bereidingswijze
Doe het zelfrijzend bakmeel, de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom en roer dit door elkaar. Voeg vervolgens de boter en de 2 eetlepels koud water toe en kneed dit tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in plasticfolie en leg het een half uur in de koelkast. Op deze manier komen de kruiden beter tot hun recht, qua smaak en geur.

Verwarm de oven voor op 175˚C, vet het cakeblik in en beleg de bodem en randen met bakpapier. Doe de amandelspijs in een kom en voeg het losgeklopte ei eraan toe. Mix dit met de handmixer tot een gladde massa.
 
 
 
Verdeel daarna het deeg in 2 delen en bedek het cakeblik met 1 deel van het deeg. Strijk de amandelspijs gelijkmatig over het deeg uit. Dit kun je het makkelijkste glad strijken met behulp van een natte lepel. Verdeel het 2e deel van het deeg gelijkmatig over de amandelspijs. Strijk met een lepel het beslag weer mooi glad.

 
Garneer het beslag met amandelschaafsel als versiering en bak het gevuld speculaas in ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Het amandelschaafsel bovenop de speculaas is dan goudbruin geworden. Haal het gevuld speculaas uit de oven en laat het op de bakplaat afkoelen.

Eetsmakelijk!

Variatietips:
- In plaats van een cakeblik kun je ook een vierkante of ronde bakvorm gebruiken.
- Het gevuld speculaas kan je 3 dagen van tevoren al bereiden. Bewaar het dan wel in een luchtdichte trommel.
 
Wil je ook eens gevuld speculaas maken met echte, eigen gemaakte spijs van amandelen? Klik op gevuld speculaas met echte spijs voor het recept!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bijdragers